HS: Vitamiinihoito tepsii lihassairauteen

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

HS: Vitamiinihoito tepsii lihassairauteen

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Heinä 2016 11:39

KUN B-vitamiini tehosi lihassairauteen hiirikokeessa, professori Anu Wartiovaara vallan hämmästyi.”Tuntui uskomattomalta, että pelkkä B-vitamiini voisi hidastaa etenevää lihassairautta, johon ei ole tarjolla mitään hoitoa.”

Näin kirjoitti ravintolisiä vähätellyt Helsingin Sanomat tänään. HS otsikoi varmana asiana että vitamiinihoito tepsii, vaikka kyse on vasta hiirillä tehdystä havainnosta ja ihmistutkimukset on vasta aloitettu (tuloksia ei ole vielä). Suomalainen lääkäriseura Duodecimin on kutsunut vuosikausia vitamiini- ja muuta ravintolisähoitoa "uskomushoidoksi" ja ivannut ravintolisiä käyttäviä ihmisiä typeryksiksi, jotka haaskaavat rahansa turhuuteen. Lue koko juttu alla olevasta linkistä.

B-vitamiini tepsi lihassairauteen.
Solujen mystisiä mitokondrioita tutkiva Anu Wartiovaara hämmästyi itsekin havainnosta. Helsingin Sanomat 28.7.2016


Mitokondrio – solun voimalaitos
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: HS: Vitamiinihoito tepsii lihassairauteen

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Heinä 2016 10:30

Minulle tulleen emailin mukaan juttu olisi maksumuurin takana. HS muutti eilen klo 16:02 jutun otsikoksi
Mystisiä mitokondrioita tutkiva Anu Wartiovaara löysi avun lihassairauksiin B-vitamiinista
Solujen mystisiä mitokondrioita tutkiva Anu Wartiovaara hämmästyi itsekin havainnosta.


Kopsaan tekstin ja 2 kommenttia tähän:

Kun B-vitamiini tehosi lihassairauteen hiirikokeessa, professori Anu Wartiovaara vallan hämmästyi.

”Tuntui uskomattomalta, että pelkkä B-vitamiini voisi hidastaa etenevää lihassairautta, johon ei ole tarjolla mitään hoitoa.”

Tätä lihastautia sairastavien ihmisten lihakset ja silmälihakset heikkenevät. Sairauden syy tiedetään: sen aiheuttaa solujen energialaitosten eli mitokondrioiden häiriö.

Wartiovaara on mitokondrioiden tutkimuksen uranuurtajia Suomessa. Hänen ryhmänsä tutkii Helsingin Biomedicumissa, miten mitokondriot toimivat – ja miksi joskus eivät.

Laboratoriokoe B3-vitamiinin tehosta julkaistiin kaksi vuotta sitten. Sitä edelsi kymmenen vuoden työ.

Yllättävää hoitoa on kokeiltu nyt myös potilailla. Puolisen tusinaa mitokondriotautia sairastavaa aikuista sai kasvavia annoksia B3-vitamiinia joitakin kuukausia. Wartiovaaran ryhmä tutkii parhaillaan tuloksia.

”Olemme varovaisen innostuneita.”

Vuoden alusta Wartiovaara keskittyy mitokondrioihin akatemiaprofessorina. Tutkimista solujen energialaitoksissa riittää.

Mitokondrioiden häiriöt aiheuttavat diabetesta, sydänvaivoja, lihavuutta, kuuroutta, hedelmättömyyttä ja ties minkälaisia sairauksia.

Mitokondriot liittyvät myös yleisten hermoston sairauksien, kuten Parkinsonin taudin, etenemiseen.

”Jokaisella lääketieteen alalla on oma mitokondriosairautensa”, Wartiovaara sanoo.

Mitokondriot ovat elimistömme jäänteitä miljardien vuosien takaa. Ne lienevät entisiä bakteereja, jotka alkusolut ilmeisesti söivät sisäänsä.

”Se oli lajien kehitykselle tärkeää. Happi ei enää ollut myrkyllistä, kun mitokondriot alkoivat käyttää sitä tuottaakseen ravinnosta energiaa. Ilman niitä olisimme yhä hapettomissa syvänteissä viihtyviä, yksisoluisia olioita”, Wartiovaara hymähtää.

Mitokondriot jalostavat tehokkaasti rasvoista ja sokereista solujen polttoaineeksi atp-molekyylejä. Keskiverron 70-kiloisen ihmisen kehossa kiertää ATP:tä 40 kiloa vuorokaudessa.

Solujen tuhannet mitokondriot uusiutuvat ja jakautuvat yhä kuin bakteerit. Niillä on oma perimä, joka siirtyy aina äidiltä tai naaraalta kaikille jälkeläisille.

Wartiovaaran ryhmä kiinnostui, miksi yhden mitokondrioon liittyvän geenin häiriö voi aiheuttaa niin monia sairauksia: Esimerkiksi aikuisissa lihastaudin, mutta lapsissa vaikean aivosairauden.

”Voi olla, että lapsen kudokset ovat erityisen riippuvaisia mitokondrioista. Jos ymmärrämme, miksi mitokondrioiden aiheuttamat aivotaudit tai lihastaudit syntyvät, ymmärrämme paljon myös normaaleista kudoksista.”

Mitokondrioiden häiriöt liittyvät myös ikääntymiseen. B3-vitamiinista on havaittu, että se hidastaa eläimissä ikääntymisen merkkejä.

Vitamiinit ja antioksidantit vaikuttavat mitokondrioihin. Esimerkiksi hoidossa kokeiltu B3vitamiinin muoto korjaa solusta sen aineenvaihdunnan ketjun, joka oli katkennut mitokondrioiden geenivirheen takia.

”Solu ikään kuin kuvittelee, että vitamiinia ei ole, vaikka sitä olisi riittävästi ravinnossa”, Wartiovaara tiivistää.

”En osannut ajatella, että Bvitamiinit alkaisivat kiinnostaa geenitutkijaa. Nobelisti Linus Pauling esitti jo 1970-luvulla, että tietyt sairaudet voivat aiheuttaa tiettyihin soluihin vitamiinipuutoksia.”

Wartiovaara lisää, että vitamiinien syöminen summanmutikassa ei ole hoitoa. Niiden vaikutukset mitokondrioihin eivät ole aina vain hyödyllisiä.

”Syömme apteekin hyllyltä tuotteita, jotka vaikuttavat merkittävästi solun aineenvaihduntaan”, Wartiovaara sanoo.

”Minua kiinnostavat lapsuuden vegaaniruokavalion mahdolliset riskit. Aivojen kehitys tarvitsee tiettyjä B-vitamiineja erityisesti varhaislapsuudessa. B3-vitamiinien monia muotoja on erityisesti lihassa ja maidossa.”

Kommentteja:
"On ollut vuosia tiedossa, että monet anttidoksidantit vaikuttavat
solujen toimintaan, esim. B-ryhmän vitamiinit. On siis korkea
aika, että myös koululääketiede hyväksyy lopulta tämän
tosiasian."

"Muillakin ravintolisillä kuin B3-vitamiinilla on osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa mitokondrioiden vikoja korjaavia vaikutuksia. Esimerkiksi japanilainen sisätautilääkäri Y Hattori kuvasi vuonna 2001 kuinka E-EPA-niminen kalaöljy (2 700 mg/vrk) paransi sydänlihaksen mitokondriotautia sairastavan 67-vuotiaan miehen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1199 ... t=Abstract

"Myös ubikinoni eli koentsyymi Q10 auttaa mitokondioita tuottamaan energiaa soluille. Kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, estävät maksaa valmistamasta riittävästi ubikinonia, jolloin lihassolujen mitokondrioiden energian tuotanto voi vähetä, potilaan lihakset alkavat väsyä ja niihin ilmaantuu särkyjä. Haittaa voidaan torjua nauttimalla ruoan lisänä ubikinonia. Amerikkalaiset kardiologit suosittelevatkin uudessa katsauksessaan ubikinonia sydämen vajaatoiminnasta kärsiville potilaille.
http://link.springer.com/article/10.100 ... 016-0296-6

"Olipas uutinen. Jo 70-luvulla B-vitamiinin tiedettiin auttavan lihassairauksiin ja kipuiluun. Myös eläimien ongelmiin. Aikoinaan kaverini vanha mäyräkoira halvaantui ja mitään toivoa ei ollut. Eräs mäyräkoiraspesialisti eläinlääkäri kuitenkin määräsi vahvaa B-vitamiinia ja kas koira parani. Eli useita vuosia terveenä.
Itse olen useasti käyttänyt juoksemisesta johtuviin lihaskipuihin B-vitamiinia ja aina on auttanut."
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: HS: Vitamiinihoito tepsii lihassairauteen

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Heinä 2016 12:46

HS julkaisi tänään korjauksen Wartiovaara-uutiseensa. Siinä oli sanottu hänen olevan Sigfried Juselius-professori. Kyse on kuitenkin Sigrid Juselius -säätiöstä (joka on lahjoittanut varat professuuriin).
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron