YLE kirjoitti:Paasto on Terveysopisto Saluksen rehtorin Jouko Pursiaisen mukaan elimistön kunnosta huolehtimista. Keski-Euroopassa paastoa käytetäänkin terapeuttisena menetelmänä, Pursiainen kertoo.
YLE Radio
Et-lehdessä on samaa aihepiiriä sivuava artikkeli..
Et-lehti kirjoitti:Paasto - hyötyä vai haittaa?
Moni sanoo paaston virkistävän ja lisäävän itsehallintaa, mutta onko paastosta todella hyötyä vai kenties haittaa? Vastaajina Suomen Akatemian yksikön johtaja, elintarviketieteiden tohtori Mikael Fogelholm ja luontaisalalla toimivan Suomen Terveysopiston rehtori, ravitsemuskouluttaja Jouko Pursiainen. Lue ohjeet oikeaan paastoon.
Mikael Fogelholm: Muutaman päivän paastossa menetetään eniten nestettä, jonkin verran lihaksia ja vähiten rasvaa. Hiilihydraattien poisjäämisellä on suurin vaikutus. Aivot tarvitsevat energiaa, joten keho alkaa pilkkoa lihaksien proteiinista sokeria.
Kolmen-neljän paastopäivän kuluttua aivot alkavat käyttää myös ketoaineita, jotka ovat rasva-aineenvaihdunnan lopputulos. Tällöin proteiinien käyttö energiaksi hieman pienenee. Stressihormoneja erittyy ja suolaa menetetään. Verenpaine alenee, koska veren nestetilavuus pienenee.
Myös rasva-aineenvaihdunta muuttuu parempaan suuntaan. Vaikutukset ovat lyhyet, sillä paaston loputtua aineenvaihdunta palaa ennalleen. Noin viikon mittaisen paaston aikana ei tarvitse pelätä lihaksien menetystä.
Jouko Pursiainen: Paasto puhdistaa kehoa, muun muassa veren korkeat virtsahappo-, kolesteroli- ja kokonaisrasvapitoisuudet laskevat. Lyhytkestoisuuden vuoksi paastolla ei kuitenkaan voi kompensoida elämän aikana tehtyjä laiminlyöntejä.
Lue koko artikkeli
Lue myös Pätkäpaastotutkimus