Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

keliaakikko
Viestit: 137
Liittynyt: 17 Joulu 2012 0:21
Paikkakunta: Liminka

Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja keliaakikko » 28 Loka 2014 22:49

http://www.iltalehti.fi/terveys/2014101 ... 4_tr.shtml
Jeesus ei kun statiini pelastaa. Niin ja liikunta ja pehmeät rasvat hyvien hiilareiden kera.


Joka kymmenes ei hyödy statiineista

Sinäkin voit olla yksi heistä, joiden on aivan turha syödä statiineja. Ainakin toistaiseksi.

Maija, 52, on huolissaan. Hänen kokonaiskolesterolinsa on kohonnut. Se on 5, ja suositusten mukaan sen pitäisi olla alle 5. Maija harrastaa liikuntaa, syö mielestään terveellisesti ja toivoo pitkää tervettä ikää.

Maija kertoo lääkärilleen haluavansa statiinilääkityksen kohonneeseen kolesterolinsa. Lääkärillä on kiire, ja hän kirjoittaa reseptin, kolesterolihan on kohonnut.

Muutamien kuukausien kuluttua Maijaa ei enää huvita lähteä lenkille. Lihaksia kolottaa. Paino nousee pikku hiljaa. Maijan olo ei ole niin hyvä kuin mihin hän on tottunut.

Uusi lääkärissä käynti paljastaa, että kolesteroli ei ole lääkkeestä huolimatta juurikaan laskenut. Verensokeri on sitä paitsi koholla, vaikka se on ennen ollut hyvällä tasolla.

Maijan statiiniannosta nostetaan.

Lääkkeen vika
Tässä vaiheessa kolesterolitutkija, professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta pysäyttää tarinan.

Maija on tyypillinen esimerkki potilaasta, jolle statiinit eivät teekään hyvää.

Sattumoisin Maija kuuluu siihen kymmeneen prosenttiin kansalaisista, joille statiinit aiheuttavat lihaskipuja. Lääkkeestä onkin haittaa. Lääkkeen vuoksi Maija ei harrastaa liikuntaa entiseen malliin ja lihoo. Ne ovat merkittäviä tekijöitä.

Sen minkä Maija lääkkeellä voisi saavuttaa, hän menettääkin haittavaikutuksien seurauksena.

700 000 suomalaista syö statiineja. Useimmille statiinit on se lääke, jonka avulla he saavat elämäänsä runsaasti lisävuosia. Kaikki eivät saa haittavaikutuksia, mutta joka kymmenes saa.

Lääkkeillä on aina haittavaikutuksia joillekin niiden käyttäjille. Jotkut haittavaikutuksista voivat olla merkittäviä. Näin kävi Maijalle.

Superlääke
Statiinien haittavaikutuksiin kuuluu lihasvaivojen lisäksi esimerkiksi jonkin verran kasvanut diabetesriski erityisesti sellaisilla potilailla, jotka ovat muutenkin sille alttiita.

Pääsääntöisesti lihasvaivat ovat vaarattomia, vaikkakin joitakin vaikeita tapauksia on ollut Suomessakin.

Statiinien hyödyt ovat kuitenkin valtavat. Ne vähentävät sydäntapahtumia sekä kokonaiskuolleisuutta, ja ne voivat jopa vähentää keuhkokuumeeseen sairastumista.


Statiinit ovat antibioottien ohella maailman käytetyimpiä lääkkeitä. Ne ovat pelastaneet satojatuhansia ihmisiä kuolemasta ennen aikojaan.

- Historiassa statiinit ovat tarina vailla vertaa, Kovanen kuvaa.


- Tiettävästi statiini ei ole tappanut ketään Suomessa, mutta statiinilääkityksen puuttuminen varmasti on, hän lisää.


Niin vaikeaa
Kenen sitten kannattaa syödä statiineja? Keneltä Maija kysyisi neuvoa?

Ne, joilla on jo sepelvaltimotauti ja ne, joilla on diabetes, hyötyvät varmasti statiineista. Lääke voi hidastaa merkittävästi kuoleman koittamista. Sitähän Maijakin toivoo.

- Mutta statiineja syödään myös turhaan, Kovanen sanoo.

Statiinilääkitys kuuluisi Kovasen ja monen muun asiantuntijan nykyarvion mukaan lähinnä vain korkean riskin potilaille. Muille hoidoksi pitäisi riittää nykyistä terveellisemmät elintavat. Se tarkoittaa ravitsemussuositusten mukaista ruokailua, tupakoimattomuutta, kohtuutta alkoholin käytössä, liikuntaa ja riittävää unta.

Sehän on yksinkertaista!

Kovanen huokaa. Ei ole, ei ainakaan kaikille.

- Elintapamuutoksen toteuttaminen on yhtä helppoa kuin uskonnon vaihtaminen, hän ironisoi.

Väärä arvio
Kovasen mukaan statiineja pitäisi syödä vasta silloin, kun muu ei auta. Aina olisikin yritettävä ensin elintapamuutosta ja kokeiltava, onnistuuko se ja onko siitä apua.

- Ei ole mitään järkeä hoitaa pienen riskin potilaita, koska statiini voi muiden lääkkeiden tavoin myös heikentää elämänlaatua, Kovanen sanoo.

Maijankin kokonaisriski olisi pitänyt arvioida tarkemmin kuin tehtiin.

Statiinilääkityksen tarvetta arvioidaan usein väärin. Väärässä arvioissa tuijotetaan vain kokonaiskolesterolia. Maijan lääkäri ei katsonut, mistä Maijan kokonaiskolesteroli koostuu, eikä Maijalta kysytty, millaiset elintavat hänellä on. Hän sai statiinit kuin automaatista. Niin ei saisi käydä.

Kokonaiskolesteroliluku saadaan "kolesterolipaketista" laskemalla yhteen LDL-, HDL- ja triglyseridiluku, joka jaetaan kahdella. Huonon kolesterolin eli LDL:n pitäisi olla matala, hyvän kolesterolin eli HDL:n pitäisi olla korkea.

Jos LDL on kohonnut, lääkitys voi olla hyväksi.

Salakavala riski
Pelkkä kolesterolipaketin avaaminenkaan ei Kovasen mukaan riitä. Statiinilääkitystä varten on kartoitettava potilaan kokonaisriski, josta kolesterolipaketti on toki tärkeä osa. Kokonaisriskin arviointi on monisyistä, mutta ei lainkaan mahdotonta.

Jos Maijalla on useita riskitekijöitä hieman kohollaan, ne täytyy kaikki laskea yhteen, valitettavasti. Silloin niistäkin kertyy lopulta iso riski, jonka vuoksi LDL-kolesterolia alentava statiinilääkitys voi olla paikallaan.

Kaikkiin riskitekijöihin Maija ei itse voi vaikuttaa, mutta elintapariskitekijöihin hän voi.

Kovasen mukaan liikunta on sydänterveyden kannalta kaiken A ja O. Siksi oli kovin ikävää, että Maija vähensi liikkumistaan statiinilääkityksen vuoksi. Lihominen sotki rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan, jolloin triglyseridit nousivat ja kumosivat LDL:n laskun. Siksi lääke ei tehonnut, vaan oli lopulta haitaksi.

- Ei ole pakko juoda viinaa ja tupakoida, syödä on pakko. Siksi ruokaan täytyy aina kiinnittää huomiota.
Kovat rasvat kannattaa pitää minimissä. Hyviä rasvoja ja hyviä hiilihydraatteja liikunnan määrään sovitettuna sen verran, ettei liho. Siinä koko sydänterveyden maaginen yhtälö, Kovanen kiteyttää.


Syömättömät
Mikä Maijalle neuvoksi?

Hänen pitäisi käydä lääkärin kanssa läpi kolesteroliluvut ja pohtia elintapoja. Voi olla, että Maija ei tarvitse statiineja ollenkaan, ei ainakaan vielä pitkään aikaan.

Syyskuisessa lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa painotetaan, että lääkärin olisi hyvä kertoa aina statiinihoidon alkaessa potilaalle mahdollisista haittavaikutuksista. Muutoin potilas kuulee niistä muualta ja tekee kenties omat johtopäätöksensä ilman apua.

Moni sellainen, joka selkeästi hyötyisi statiinien käytöstä, jättää ne syömättä. Esimerkiksi HUS-alueella vain 62 prosenttia sydäninfarktista toipuneista käytti heille määrättyjä lääkkeitä.

- On surullista, että moni pienen riskin potilas haluaa statiinia samaan aikaan, kun kaikkein suurimman riskin potilaat eivät lääkettä ota, Kovanen murehtii.

Brittinä Maija olisi muuten saanut statiinia apteekista ilman reseptiä, sillä Britanniassa pieniannoksinen statiini on vapautettu itsehoitolääkkeeksi. Lääke ei kuitenkaan ole käynyt kaupaksi, eikä siitä ole ollut osoitettavissa mitään terveyshyötyä.

- Sydänterveydestään huolissaan olevan on syytä päästä lääkäriin ja pyytää arviota kokonaisriskistä, Kovanen sanoo.

Professori Petri Kovanen on väitellyt lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi aiheenaan Rasvakudoksen kolesteroli.

HELJÄ SALONEN

Avatar
San Martino
Viestit: 5543
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

Re: Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja San Martino » 30 Loka 2014 10:39

TÄÄLLÄ lisää tarinoita Kolesteroli-Kovasesta

Kovanen paljasti, että lihotessa triglyseridit nousevat? Lukijan arvioitavaksi jää kumpi nostaa triglyjä..kova rasva vai hiilarit? Mutta eikös siitä löydy ihan tieteellistä näyttöäkin?
Kiiminkisen savusaunassa vuonna 2010 Kovanen tarinoi: Tyydyttynyt eli kova rasva nosti pahaa LDL-kolesterolia, vaikka ei lihottanutkaan!

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3345
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 21 Marras 2014 15:11

Nyt se on sanottu ääneen: korkea LDL ei olekaan vaarallista!
http://www.thefatemperor.com/blog/2014/ ... lent-paper

...the lower LDL people fared far worse in mortality. But it's not surprising - because the real root cause is driven by small dense LDL and high LDL-P particle number, driven in turn by excessive carbohydrate.


LDL used to be a mild risk factor when high, because people with vascular weakness were slightly less well off when there was more cholesterol around to partake in the dysfunction. But now, the vast majority of CAD is driven by excessive carbohydrate, leading to a reversal of the LDL "risk" directionality - now, lower LDL is indicative of a bad situation, as it is tracking with the small dense phenomenon, driven relentlessly by excessive carb. Hence the wards we see full of lower LDL peeps. Now when these people are already messed up, inflamed and their vascular system defenseless, for sure then driving down their LDL and LDL-P particle count together with meds will help a bit - that's what you see occurring in all the trials - but it's NOT addressing root cause - it's more a Band-Aid city.


http://static.squarespace.com/static/52 ... 7.full.pdf

http://www.ahjonline.com/article/S0002- ... 5/fulltext
http://circ.ahajournals.org/content/106/25/3237.full

Tässä kuvassa näkyy väestön LDL-jakauma vihreinä pylväinä ja sepelvaltimosairauspotilaiden jakauma punaisina pylväinä. Melko selvää.
http://static.squarespace.com/static/52 ... rmat=1000w

LDL jakaumat.jpg
LDL jakaumat.jpg (47.38 KiB) Katsottu 2451 kertaa

jali karjalainen
Viestit: 7
Liittynyt: 02 Huhti 2018 10:36

Re: Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja jali karjalainen » 03 Huhti 2018 15:35

Ei se hiukkanen enää pakkaudu maksan tuotantoon kun kananmunan kolesteroli on muutettu suolistossa erilaiseksi, niin ei siitä lähte enää samanlaista hiukkasta ennen suoliston muuttamista. Hiukkanen on eri suolistossa muutetussa kolesterolissa joka voi yhtyä maksan tuotantoo hiukkasina. Kananmunan kolesteroli on eri molekyyli kuin se jonka suolisto on muuttanut

Minä syön hiilareita vain 100g päivä ja kanamunia 6-8 kpl viikko ja kolesteroli on vain 3.8 eli jos söisin hiilareita suosituksen mukaan jotain 250g niin sitten minun pitäs vähentää kananmunien syöntiä viikossa johonkin 2kpl eli hiilarit tässä ratkaisee eikä kolesteroli eli kolesteroli liittyy siihen mitä syödään ja miten paljon varsinkin hiilareita, joissa on jo sokeria ja ne sittan lihottaa ihmistä vaikka oisi kuin joku lihavuusgeenikin

jali karjalainen
Viestit: 7
Liittynyt: 02 Huhti 2018 10:36

Re: Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja jali karjalainen » 03 Huhti 2018 15:39

Eli siis jos syö hiilareita vain 100g ja kanamunia 6-8 kpl viikko, niin kolesteroli ei nouse
Mutta jos syö hiilareita 250g ja kananmunia 2kpl, niin joillakin voi se kolesteroli sitten noustakin
Koko homma kolesterolin nousussa kytkeytyy siihen miten esim syödään hiilareita tai niitä joissa on paljon sokeria jne.
Täytyy siis syödä ja mitä syö se ratkaisee , nouseeko kolesteroli vai ei

jali karjalainen
Viestit: 7
Liittynyt: 02 Huhti 2018 10:36

Re: Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja jali karjalainen » 03 Huhti 2018 15:46

Hiilarit nostaa painoja, minä syön hiilareita 100g päivä ja paino on vain 63kg ja pituus jotain 163 suunnilleen. Hiilarit ovat suurin syy Suomessa painojen nousuun eikä rasva tai erilaiset rasvat- Sokeri se on joka tapppaa ihmisen. Hiilareissa on jo sokerit

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3345
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Kolesteroli Kovanen Iltalehdessä

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 04 Huhti 2018 1:39

Hei Jali,

suosittelen että luet ajatuksella läpi tämän foorumin kirjoitukset. Täällä on runsaasti tietoa 12 vuoden ajalta. Hyviin tapoihin kuuluu myös koota kaikki kerralla sanottava yhdestä aiheesta yhteen viestiin.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron