ApoB/ApoA1

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 21 Helmi 2014 13:17

Tri Timo kysyy blogissaan:

Tri Timo kirjoitti:Oletko valmis LDL-P:n tuloon?

Tähän saakka kolesteroli-keskustelu on ollut varsinaista "kolesteroli"-keskustelua niin tieteen, lääketieteen kuin kansalaistenkin keskuudessa. Siinä on sekoitettu niin vellit, puurot kuin muut (=kaupallisuus & uskomukset).
Kolesteroli-ilmaisu pitää sisällään sekä elämälle välttämättömän kolesteroli-molekyylin että sen (+ triglyridien) maksassa tuotetun kuljetusjärjestelmän, Apolipoproteiini-B100:n (ApoB100).
Näilläkin sivustoilla on ehdoteltu potilaskohtaiseksi lisäselvittelyksi paremmin sopivaa ApoB / ApoA1 suhteen määritystä. Siinä haetaan suhdelukua LDL:n ("paha kolesterolin") ja HDL:n ("hyvä kolesteroli") määrien välillä.
Odotan lisäksi, että lähiaikoina valtakunnan korkeimmat asiantuntijat selittävät asiaa tarkemmin mm lääkärikunnalle.

Timo! Odottavan aika on pitkä.... suomalainen sananlasku

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Helmi 2014 14:29

Niin pitkään on jo odoteltu, että tämän vielä kestää.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Maalis 2014 16:21

Hikikomori suomensi ja kirjoitti:....satunnaistetuista kontrolloiduista kokeellisista tutkimuksista peräisin olevan tutkimusnäytön perusteella ravitsemusohjeet tulisi uusia siten, että terveellistä vähähiilihydraattista ruokavaliota suositeltaisiin vaihtoehtoisena lähestymistapana lihavuuden ja kardiovaskulaaristen riskitekijöiden ehkäisemiseen

Vaikka otsikossa jostain käsittämättömästä syystä puhutaan epidemiologisista tutkimuksista, valtaosa katetuista tutkimuksista on korketasoisia RCT-tutkimuksia.

Uusi tutkimus löytyy täältä Hikikomorin bloggaamana

Vähillä hiilareilla Apot kuntoon....

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 26 Heinä 2014 9:02

Saska (2007) kirjoitti:ApoB on minun katsannossani vähän kuin LDL:n ja TAG:n yhteisennuste. ApoB:n primääri lähde on maksa, joka pukkaa sitä kiertoon VLDL:n muodossa. VLDL:stä puolestaan muodostuu LDL:ää. Koska VLDL sisältää erittäin runsaasti TAG:a, joka laskee HDL:ää, voi verenkierrossa olevan apoB:n pitoisuuden tulkita myös eräänlaiseksi ennusteeksi LDL:n (jota se lisää) ja HDL:n (jota se laskee) määristä


Saska(31.8. 2007) kirjoitti:Yritän olla lyhyt, kaikkien edun vuoksi:

- ApoB100 ja ApoB48 ovat 50 %:sti identtisiä, koska ApoB48 "valmistetaan" leikkaamalla valmiista ApoB100:sta puolet pois. HUOM! Tätä tapahtuu VAIN ruonsulatuskanavassa. ApoB48 on siis ruoasta tulevan rasvan markkeri, jota löytyy vain ruoan rasvaa kantavista kylomikroneista. ApoB100 taas löytyy lähes yksinomaan maksasta peräisin olevista VLDL-partikkeleista, jotka kantavat endogeenista rasvaa (joka tietty voi olla joko ravinnosta maksaan siirtynyttä ja sieltä edelleen matkaa jatkavaa rasvaa, tai sitten maksan itse syntetoimaa).

- VLDL:stä syntyy delipidaation tuloksena IDL, joka muuttuu LDL:ksi, joka joko poistuu maksaan tai verisuonen intimaan. Tästä syystä niissä kaikissa on ApoB100. Ja mm. tästä syystä ApoB100 korreloi SVT-riskin kanssa.

- Helppo ymmärtää, että yllä kuvatusta syystä 48:n ja 100:n erottelu oli vaikeaa. Noin 10 vuoden ajan tähän kuitenkin on ollut olemassa spesifinen testi.

- Suurin osa kaikesta maailman ApoB-datasta on paastotilasta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että se on ApoB100:sta. Syynä on yksinkertaisesti se, että paastotilassa kylomikroneita (eli ravinnosta tulossa olevaa rasvaa) ei ole verenkierrossa käytännössä lainkaan. Näin ollen kaikki metatason johtopäätökset ApoB:n yhteydestä erinäisiin riskeihin ovat lähes poikkeuksetta ApoB100:sta.

- Ihan hieman monimutkaisemmaksi kuva menee, kun huomioidaan, miten runsaasti triglyjä sisältävät ApoB-partikkelit (sekä 48 että 100) vaikuttavat HDL-pitoisuuksiin. CETP-entsyymin vaikutuksesta verenkierrossa olevat kylomikronit ja VLDL:t vievät HDL:ltä kolesteroliestereitä (joita HDL siis olisi muuten kuljettamassa maksaan), ja antavat tilalle triglyjä. Lopputuloksena syntyy "hyödyntön" HDL, joka on pullollaan triglyjä, ja joka kaiken lisäksi poistetaan verenkierrosta nopeasti. Tästä syystä HDL-kolesterolipitoisuuden (huom, kolesterolipit, ei HDL-partikkelipitoisuuden!) voi ennustaa melko tarkasti plasman triglypitoisuuden perusteella.

- Yllä olevat laitoin tähän varmuuden vuoksi - sinänsä asiat ovat selvää pässinlihaa, ja moni maallikko tietää nämä paremmin kuin asiantuntijat.

- Jo jonkin aikaa on viisaat miehet ja naiset pohtineet, olisiko ateroskleroosi sittenkin enemmän aterianjälkeinen kuin paastotilan ilmiö. Aterian jälkeenhän veren triglypitoisuus kasvaa rajusti. Tähän ovat syynä yhtälailla ateriasta tuleva rasva JA maksan VLDL. Ylipäänsä kun energiaa pukataan systeemiin, syntyy hetkellinen ylikuormitus, joka ilmenee glukoosin ja triglyjen määrän kohoamisena verenkierrossa. Pitoisuuksien ollessa koholla kuvattu ApoB100:n pitoisuuden kasvu ja HDL-kolesterolipitoisuuden lasku on erittäin voimakasta. Aterianjälkeinen tila on siten ehdottomasti aterogeeninen tila. Tätä voi pienentää a) jakamalla päivittäisen rasva-annoksen useampaan pienempään (esim. alle 30 g/ateria) b) käyttämällä matalan GI:n hiilareita (jolloin glukoosi jonottaa ruoansulatuskanavassa, ei verisuonistossa c) käyttämällä kohtuullisesti rasvaa (30-40 E%) (koska tämä laskee triglypitoisuuksia sekä paastossa että (yllättävää kyllä) myös aterian jälkeen, verrattuna runs. hh sis. ateriaan).

- Vaikka aterogeneesi olisikin postprandiaalinen ilmiö, on selvää, että sen riskistä/etenmisestä saadaan HELPOMMIN kuva kun tarkastellaan paastoarvoja. Tämä johtuu a) ekonomiasta: aterianjälkeisten arvojen tarkastelu vaatisi aterioiden yms. standardointia ja helkutinmoista määrää näytteitä / hlö b) paastotilan tulosten huomattavasti vähäisemmästä hajonnasta c) siitä, että paastotila kuitenkin kuvastaa aterianjälkeisen tilan vaikutuksia.

- Se mitä Pappa kirjoitit poistumisesta ja vereen tulosta on oleellista. Nämä kaksi säätelevät Apojen ja triglyjen määrää. Ongelma on, että emme pysty erottelemaan niiitä helpolla/hyvin. Tässä vaiheessa on mielestäni järkevintä havaita, että Apojen (eli triglyjen) tuottama riski välittyy kahta reittiä: a) korkea triglypitoisuus laskee HDL-kol pitoisuuksia sekä vaik. myös neg. LDL-pitoisuuksiin ja -kokojakaumaan, ja lisää näin ateroskleroosia b) Toisaalta korkea triglykuorma kierrossa johtaa VÄÄJÄÄMÄTTÄ suurempiin jäännepartikkelipitoisuuksiin (remnant), jotka ovat sinänsä aterogeenisia.

Vuorovaikutusten selittäminen tässä olisi ajanhukkaa - asiasta on artikkeleita. Asiaan tutustumisen voisi aloittaa esim. Karpe F. Postprandial lipoprotein metabolism and atherosclerosis. J Intern Med 1999;246:341-55.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Heinä 2014 12:23

Niinpä.
Tunnen, paremminkin tiedän erään Saskan. Keskusteluissa kävi ilmi, että toimii pienyrittäjänä Länsi-Suomessa, luonnontuotteiden parissa, pohjoisen poika. Saskan opit / väitöskirjat eivät kantaneet Turun tiedeyhtisössä. "Elämme postprandiaalisessa tilassa hereilläolomme ajan" ei herättänyt turkulaistutkijoita. Niinpä pitkään seuratun (ja ohjeistetun) nuor-keski-ikäisen seurantajoukon alkavat metabolisen oireyhtymän (MetS) ilmiöt havaitaankin jo puolella porukasta. Kyllä ne ennättävät kypsyä ajan saatossa päätetapahtumiksi saakka.

Sitten se toinen, Petteri.
Yrityksistä huolimatta en ole tavoittanut jutteluun asti. Virastaan pääteltynä eristäminen kuopiolaisesta tiedeyhteisöstä on onnistunut hyvin. Petterin havaintoja ylistettiin ravitsemustutkimuksen huippulehdessä hiilihydraattien nauttimiseen liittyvien reaktioiden tunnistamisesta geneettisellä tasolla. Kerrottiin siinä geenien vaimenemisestakin altistuksen vähetessä. Ruis ja kuitu taisivat viedä sukset ristiin. Niille piti saada positiivinen terveysvaikutus. Kai vähän saatiinkin enimmältään vähemmän putsattujen tuotteiden epäpuhtauksien (ruumenien) vuoksi Anna-Helenan ydinvehnään verrattuna.

No, on ainakin fiksuja tutkijoita reservissä, kun ja jos uskallamme aloittaa ajattelemisen.

Mutta juuri nyt syömme (kuka syö kuka ei) statiini-pillereitä vallitsevan ajattelun ajamina:

- että saisimme laskennallisen LDL-"kolesteroli"-arvon kanin tasolle ja oikein pieninumeroiseksi (välittämättä tai mittaamatta LDL-hiukkasten laatua).

MUTTA:

- emme hirveästi välitä siitä usein riski-potilaisen korkeasta Trigly-arvosta, joka parhaiten viittaa verisuoniriskin aiheuttajiin eli pieniin ja tiiviisiin LDL-hiukkasiin (sdLDL). Hiilihydraattien rajoittaminen on nopein, helpoin ja vaarattomin keino juuri Triglyn laskemiseksi ja verisuonivaaran vähentämiseksi / torjumiseksi. Lääkkeillä se ei onnistu (edes statiineilla). Suositeltu hh-voittoinen "oikea ja terveellinen" ravitsemus ei tehoa. Pystyisikin, jos ohjeessa seisoisi kunnolla "Lutherin sanassa" Mitä se on? Vaan se puuttuu toistaiseksi jopa lääketieteen ammattilaisten tietämyksestä / keinovalikoimasta. Kiellettykin on. Ravitsemuksen tutkijoilta se on salattu. Hh-tuotanto ja -jalostus riemuitsee. Rasvassa synti! Sen on pakko päteä.
Niin, ja nousee se "hyvä kolesterolikin" (HDL) mukavasti Triglyn laskiessa.

- puuhastelemme lääkkein "sen hyvän kolesterolin" (HDL) nostamiseksi. Puihin on mennyt yrityksistä huolimatta.

Onneksi sentään ovat olemassa sydänkirurgit ja kateri-kardiologit, joiden apuun saamme turvautua ahdistuksen hetkellä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 31 Heinä 2014 8:45

Uutta HDL-tietoa Oxfordista kiinnostuneille...

Although much has been learned, there remain major questions surrounding HDL, not the least of which includes recent scepticism about the fundamental HDL hypothesis.

The next decade of research in HDL is bound to be exciting, with additional unexpected discoveries and the potential that the substantial investment in understanding HDL biology may result in effective new therapies for not only atherosclerotic cardiovascular disease, but even other conditions as well.

Spotlight on HDL biology: new insights in metabolism, function, and translation

Oxford Journals

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Helmi 2015 11:29

PubMed kirjoitti:The results indicated that the ratio of the plasma concentrations of triglyceride to high-density lipoprotein cholesterol was the best predictor of insulin resistance and LDL particle diameter. The optimal triglyceride/high-density lipoprotein cholesterol ratio for predicting insulin resistance and LDL phenotype was 3.5 mg/dl; a value that identified insulin-resistant patients with a sensitivity and specificity comparable to the criteria currently proposed to diagnose the metabolic syndrome

In conclusion, a plasma triglyceride/high-density lipoprotein cholesterol concentration ratio > or =3.5 provides a simple means of identifying insulin-resistant, dyslipidemic patients who are likely to be at increased risk of cardiovascular disease.

Is there a simple way to identify insulin-resistant individuals at increased risk of cardiovascular disease?

Tulipa mieleen vanha tutkimus vuodelta 2005...joskus täälläkin on vilahtanut Trigl/HDL-suhde. Olisiko se hyvä riskimittari kertomaan jotain insuliiniresistenssin laadusta ja LDLn koosta?

Juttua laboratoriolähetteistä...

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 22 Helmi 2015 17:57

Laitoin pari vuotta sitten kirjasta "Uusi Atkins uusi sinä" tuon kaavan tulkintaa: jos kaksi tai alle, suurimolekyyliset LDL enemmistönä, jos 4 tai yli, pienimolekyyliset enemmistönä. Tolonen kommentoi: Sienestäjä on aivan oikeassa!

Pohjanperän pappa
Viestit: 48
Liittynyt: 28 Elo 2011 12:14
Paikkakunta: Juorkuna

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja Pohjanperän pappa » 22 Helmi 2015 20:35

Käytyäni verikokeissa lasken aina itse kolesterolini sisällön;
trigly/HDL = BLDL eli pienet "rasvapallot" LDL:ssä ( eli pahat LDL:t) pitäisi olla pieni luku
LDL -BLDL = ALDL eli isot "rasvaopallot" LDL:ssä ( eli hyvät LDL:t)

Viimeksi minulla oli arvot näin; KOL 3,8, HDL 1,6, LDL 1,8, trigly 1,4, BLDL 0,875 ALDL 0,93

Diabetes liiton laskelma;
3,8-1,6 = 2,2 /1,6 = 1,375 eli ei kovin suuri riski kuolla sydäninfarktiin

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 23 Helmi 2015 21:57

Pohjanperän pappa kirjoitti:Käytyäni verikokeissa lasken aina itse kolesterolini sisällön;
trigly/HDL = BLDL eli pienet "rasvapallot" LDL:ssä ( eli pahat LDL:t) pitäisi olla pieni luku

Islantilainen lääkäri Axel F. Sigurdsson ehdottaa Trigl/HDL suhteeksi seuraavaa
If lipid values are expressed as mmol/L (like in Canada and Europe);

TG/HDL-C ratio less than 0.87 is ideal

TG/HDL-C ratio above 1.74 is too high

TG/HDL-C ratio above 2.62 is much too high

Doc´s Opinion

Ideaali=vähemmän kuin 0.87 mmol/L...1.74 liian korkea ja 2.62 aivan liian korkea

PS. Mielenkiintoinen blogi..suosittelen

keliaakikko
Viestit: 137
Liittynyt: 17 Joulu 2012 0:21
Paikkakunta: Liminka

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja keliaakikko » 24 Helmi 2015 0:16

Oma lukema kuukausi sitten 0,629, vaikka kokonaiskolesteroli oli 6,5.
Mutta miehellähän sen pitääkin olla välillä 5-7.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 05 Elo 2019 20:10


Els taivuttaa rautalangasta ja hyvä niin. Kertaus on opintojen äiti...sanotaan

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: ApoB/ApoA1

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Elo 2019 14:00

Tri Kuusela kirjoitti:
Pitkään on tiedetty, että herkkä tulehdusindikaattori (hsCRP) on tärkeä ja hienoa, jos sen saa matalalle. Myös HDL:n nouseva kehitys on vakiohavainto. Mitä tulee suurimpaan pahikseen (LDL), keto-ravitsemus analyyseissa se on pysynyt muuttumattomana, voinut laskeakin tai nousta (ei selvää trendiä). Saatavuuden laajennuttua on voitu määrittää aina enenevästi myös verinäytteen ApoB ja ApoA1 ja laskea näiden keskinäinen suhde.

viewtopic.php?f=78&p=50167#p50167


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron