Viisautta liikkeellä

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Viisautta liikkeellä

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 22 Loka 2012 7:59


San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Viisautta liikkeellä

ViestiKirjoittaja San Martino » 22 Loka 2012 10:54

sienestäjä kirjoitti:EU:n päästöksiä
http://www.ess.fi/?article=389298

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Kaisa Kukkonen.
Kuluttajalle joulukuussa tuleva muutos ei välttämättä ole suuri. Tuttuja tuotteita sinänsä ei vedetä pois markkinoilta, vaan niiden pakkaukset ja markkinointi saattavat muuttua tai ovat jo muuttuneet vähitellen.
Tulevaisuudessa kiellettyjä terveysväittämiä pyritään kenties mainonnassa kiertämään.
- Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka tuotteita markkinoidaan, Kukkonen sanoo.
.......................................................
Mielenkiintoista nähdä miten ruisleivän markkinointi muuttuu?

Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11., että rukiin terveysväitteet menivät nurin....


Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Viisautta liikkeellä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Heinä 2013 19:32

EU:n EFSA on viisaudessaan päättänyt kieltää myös sanan "antioksidantti" elintarvikkeissa (joihin myös ravintolisät kuuluvat). EFSA on kuitenkin, ihme ja kumma, hyväksynyt kalaöljyn omega-3-rasvahapoille EPA ja DHA terveysväitteet, joiden mukaan ne pitävät yllä normaaleja seerumin triglyseriditasoja. Tosiin sanoen korjaavat veren rasvahäiriötä. Annoksen on kuitenkin oltava vähintään 2 ja enintään 5 grammaa päivässä, mikä on paljon suurempi kuin mitä ruoasta voi saada (yleensä). Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, jotka liiallisina pitoisuuksina lisäävät valtimotautien riskiä.

Toinen hyväksytty terveysväite kuuluu: DHA ja EPA pitävät yllä normaalia verenpainetta, kun annos on vähintään 3 ja enintään 5 grammaa (yhteensä näitä rasvahappoja). Suomennettua: kalaöljy ehkäisee verenpaineen nousua.

Magnesiumille on hyväksytty terveysväite "väsymykseen ja uupumukseen".

EU:n MEPIt eivät ymmärrä yhtään mitään tästä terveysväiteasiasta. Huomasin sen kun yritin puhua järkeä Ville Itälälle (kok). Hän ei tajunnut ollenkaan mistä on kyse. Eli siitä, että EU estää kertomasta ihmisille, kuinka he voivat omatoimisesti vaalita terveyttään ja ehkäistä ja jarruttaa sairauksia. EUn EFSA toimii suoraan lääketeollisuuden piikkiin. Tohtori Matthias Rath saattaa olla sittenkin oikeassa kirjoituksessaan “The Nazi-Roots of the ‘Brussels EU”.

Näistä "natsijuurista" voi lukea lisää tältä foorumilta
viewtopic.php?f=22&t=3370
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Perenna
Viestit: 597
Liittynyt: 04 Loka 2007 14:24
Paikkakunta: Kotka

Re: Viisautta liikkeellä

ViestiKirjoittaja Perenna » 14 Heinä 2013 8:44

Mitä Ruotsin LCHF-merkintäkieltoon tulee: joko merkintä on meillä kielletty vai olemmeko me luopuneet omasta lainsäädännöstä niin että meillä riittää EU-direktiivi?

EU kieltää sanan "vähähiilihydraattinen" käytön pakkauksissa
:
Perenna 9.2.2013 kirjoitti:YLEn uutinen 9.2.2013: Ei enää vähähiilihydraattista ruokaa?:
YLEn uutinen 9.2.2013 kirjoitti:Ei ainakaan elintarvikepakkausten mukaan. EU:n ravitsemus- ja terveysväittämäasetusta rukataan tiukemmaksi tulevien vuosien aikana, minkä myötä elintarvikepakkausten terveys- ja ravitsemusväittämiin tulee tarkka normisto. Esimerkiksi vähähiilihydraattinen-väite ei ole EU:n asetuksen ravitsemusväitteiden luettelossa.


Vuonna 2011 Evira julkaisi terveysväittämäoppaan. Lähetin sitä koskevan kysymyksen Eviralle 2.10.2011:
Perennan kysymys Eviralle 2.10.2011 kirjoitti:Ravitsemus- ja terveysväiteopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille, julk. Evira. Sivu 9 (thumbnailsivu 11):
2.4 Kielletyt ravitsemusväitteet
Ravitsemusväitteitä, jotka eivät ole väiteasetuksen mukaisesti hyväksyttyjä, ja joita ei saa käyttää, ovat esimerkiksi seuraavat:
• kolesteroliton, kolesterolia vähennetty
• ei sisällä transrasvahappoja, 0 % transrasvahappoja
• superkevyt, ultakevyt
• yhtä paljon kuin –vertaukset
• vähähiilihydraattinen
Onko "vähähiilihydraattinen" terveysväite? Eikö se ole ominaisuus kuten "vähärasvainen" tai "runsasrasvainen" tai "vähäsuolainen" tai "voimakassuolainen"?


Sain vastauksen seuraavana päivänä:
Eviran vastaus kysymykseeni kirjoitti:Elintarvikkeiden markkinoinnissa on mahdollista käyttää sellaisia ravitsemusväitteitä, jotka on kuvattu Euroopan parlamentin ja neuvoston ravitsemus- ja terveysväitteistä antaman asetuksen (EY) 1924/2006 liitteessä. Liitteessä on erikseen lueteltu mm. väitteet ’vähäenergiainen’, ’vähärasvainen’, ’vähäsokerinen’ sekä ’vähäsuolainen’. Niitä on mahdollista liittää elintarvikkeeseen, mikäli liitteessä kuvatut ehdot täyttyvät. Väitettä ’vähähiilihydraattinen’ ei kuitenkaan ole mainittu asetuksen liitteessä ja näin ollen sen käyttäminen on tällä hetkellä kiellettyä. Jotta väite olisi mahdollista ottaa mukaan liitteeseen, tulisi olla myös määriteltynä käytön ehdot eli paljonko on 'vähän hiilihydraatteja'. Tällä hetkellä vähähiilihydraattisuudelle ei ole määritelty yksiselitteistä raja-arvoa.

Ravitsemusväitteillä tarkoitetaan elintarvikkeen hyödyllistä ravintosisältöä käsittelevää väitettä (esim. sisältää kalsiumia). Terveysväitteellä taas tarkoitetaan elintarvikkeen ja terveyden välistä yhteyttä käsittelevää väitettä (esim. kalsium on välttämätön lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle).
Se on siis raja-arvon määrittelyä vailla. Yksi nyrkkisääntö vhh:laisilla on ollut, että kelpuutetaan tuote jossa ei sadassa grammassa ole yli 5 g hiilareita.
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Viisautta liikkeellä

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Heinä 2013 9:26

Perenna tekee hyvän kysymyksen!!

Perenna: Onko "vähähiilihydraattinen" terveysväite? Eikö se ole ominaisuus kuten "vähärasvainen" tai "runsasrasvainen" tai "vähäsuolainen" tai "voimakassuolainen"?

Evira: Jotta väite olisi mahdollista ottaa mukaan liitteeseen, tulisi olla myös määriteltynä käytön ehdot eli paljonko on 'vähän hiilihydraatteja'. Tällä hetkellä vähähiilihydraattisuudelle ei ole määritelty yksiselitteistä raja-arvoa.

Perenna: Se on siis raja-arvon määrittelyä vailla. Yksi nyrkkisääntö vhh:laisilla on ollut, että kelpuutetaan tuote jossa ei sadassa grammassa ole yli 5 g hiilareita.

Kuka "kelpuutettaisiin" tekemään tämä määrittely? Kansalaisaloite?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1865
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Viisautta liikkeellä

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 14 Heinä 2013 10:56

Esitetyt pohdinnot ovat oikein hyvä alku ja pitkässä juoksussa pakollisetkin.
Niin pitkään, kun olen seurannut näitä karppaus- / vhh-keskusteluja, niihin on liittynyt juupaseipäs-väittelyä, horjumatonta osaamista ja muuta oikeassa olemisen tarvetta.

Näen hiilihydraatteja rajoittavan elämäntavan perin yksilökohtaisena keinona estää aineenvaihdunnan suistumista raiteiltaan ja ainakin yhtä tarkeänä jo suistuneen aineenvaihdunnan palauttamisena mahdollisimman normaaleille raiteille.
On siis mahdollista palauttaa jo puhjennut T2D eräänlaiseen herkkään tasapainotilaan, joka vastaa "normaalilöydöstä" (paastosokeri <6 mmol/l ja HbA1c <6 %).

On mahdollista palauttaa metaboliseen oireyhtymään (MetS) liittyvä veren rasvojen epätasapaino (dyslipidemia) erittäin turvalliselle tasolle arvioituna millä hyvänsä modernilla menetelmällä.
On mahdollista laskea herkkän tulehdusmittarin (hsCRP) erittäin matalaan tasoon.

Jo ylläkuvattujen muutosten vaikutus mm etenevään verisuonirappeutumaan, kudosten rasvakertymään, alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan ja moniin muihin hitaasti hiipiviin terveyttä vahingoittaviin MetS-muutoksiin (korkea verenpaine jne) on mahdollista.

Samaan lopputulokseen moderni lääketiede yrittää päästä kunkin erillisen oireen hoitamisella, johon pakolla liittyy melkoinen lääkinnän koktaili. Vähätellä ei voi lääkintään pakollisena liittyviä usein erittäin haitallisia sivuvaikutuksia.
Saavutettuja tuloksia ei kriittisesti arvioiden voi pitää kuin enintäin kohtuullisina. Lisäksi tulosparannus pohjautuu huomattavalta osalta ns puuttuvan lääketieteen (erilaiset katetri- ja leikkaushoidot) erinomaisiin saavutuksiin.

Modernin ravitsemustieteen (ja sitä myötäilevän lääketieteen) vastaansanomaton oivallus perustuu hiilihydraatien terveysylivoimaisuuteen ja rasvojen potentiaaliseen terveysvaarallisuuteen. On kokonaan unohdettu se tosiasia elimistön toimintaa pohdittaessa, että hiilihydraatti on puhdas energian tuottaja, rasvojen ollessa lähes kaikkien elimistössä vaikuttavien yhdisteiden lähtöaine.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Supervilja

ViestiKirjoittaja San Martino » 17 Elo 2016 8:54

Ravitsemus ja Terveys blogi kirjoitti:Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11., että rukiin terveysväitteet menivät nurin. Suomalaiset suurleipomot Vaasan ja Fazer lähettivät Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsalle kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteeksi leivälle. Ehdotuksista puoli tusinaa koski ruista. Efsa hylkäsi kaikki lähetetyt terveysväitteet yhtä lukuun ottamatta.

Ainoan hyväksytyn terveysväitteen mukaan ruislesekuitu edistää vatsan toimintaa. Hylättyjen terveysväitteiden joukossa oli mm. se, että ruisleipä vaikuttaisi edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon. Moni Efsan hylkäämä terveysväite löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista. Leipomoiden edustajat syyttävät EU:ta ja Eviraa puutteellisesta ohjeistuksesta.

Rukiin (terveys)väitteet hylättiin, mutta nyt Fazer on onnistunut "ylipuhumaan" EUn koskien kauraa...
Biotalous kirjoitti:
Kaura on supervilja, jossa on monipuolisesti hyviä ravintoaineita. EU:ssa on hyväksytty kauralle neljä terveysväitettä, jotka liittyvät sydänterveyteen, kolesterolin hallintaan, verensokeriin ja vatsan hyvinvointiin.

1. väite** : Kauran sisältämä beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
2. väite** : Kauran sisältämän beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen ja tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita.
3. väite*** : Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
4. väite** : Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

http://www.biotalous.fi/fazer-panostaa- ... ostukseen/

Tästä päätellen ruis ei ole "supervilja" kaikesta suitsutuksesta huolimatta...

Kalakukko jatkaa pohdintaa


viewtopic.php?f=36&p=45189#p45189


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa